Grondstoffen
Kwaliteitsvoeders
Dankzij onze grote opslagcapaciteit hebben wij een zeer ruim assortiment aan grondstoffen. Wij beschikken over een hamermolen, pletter en breker om indien gewenst de grondstoffen te bewerken. Alles verkrijgbaar in bulg, big-bag of zakgoed.
Bietenpulp
Een bijproduct van de suikerbereiding, die bestaan uit de na extractie overgebleven gedroogde delen van suikerbieten.
Bietenmelasse
Een bijproduct dat wordt gevormd door het stroperige residu dat wordt verzameld tijdens de productie of raffinage van suiker uit suikerbieten.
Biergist
Een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bierbereiding en het laten rijzen van brood. Biergist is rijk aan eiwit van goede kwaliteit. Het is rijk aan B-vitamines en aan mineralen. Biergist verhoogt de aanmaak van biotine in het lichaam.
DDGS Proticorn
Proticorn ontstaat tijdens de winning van alcohol uit maïs. Tijdens het productieproces ontstaat een vloeibare eiwitrijke stroom en een vezelfractie. Aan het einde van het proces worden de eiwitfractie en de vezelfractie samengevoegd en gedroogd en ontstaat Proticorn.
Erwten
Een eiwitrijke graansoort, vooral voor pluimvee.
Gerst
Gerst is een graansoort. Ze stamt af van de wilde gerst, die nog steeds in het Midden-Oosten voorkomt. Gerst behoort net als overige granen tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Gerst wordt veel gebruikt in paarden- en kalvervoer. De bast is dunner en het zetmeelgehalte hoger dan van haver, waardoor het meer energie bevat. Gerst is minder gemakkelijk verteerbaar dan haver, daarom zit het vaak in gevlokte of gepofte vorm in krachtvoer.
Gerstvlokken
Gevlokte vorm van gerst. Gerstvlokken zijn gemakkelijker verteerbaar dan geplette gerst, omdat de gerstvlok gestoomd is.
Gerst geplet
Gerst in geplette vorm. Door het pletten komt het zetmeel vrij waardoor het beter verteerbaar is.
Haver wit
Haver is een éénjarige graanplant uit de grassenfamilie. Haver bevat veel zetmeel en heeft een stevige bast. Door die grote bast is de energiewaarde van haver lager dan die van andere granen. Het zetmeel uit haver is gemakkelijker te verteren dan uit andere granen. Haver heeft een hoger vetgehalte dan andere granen wat een goede invloed heeft op de glans van de vacht.
Kortmeel
Tarwekortmeel is een bijproduct van de bloembereiding en bestaat voornamelijk uit delen van de schil (fijne zemelen). Dit wordt in pellets geperst om te gebruiken in rundvee- en paardenvoer.
Lijnzaad geëxtrudeerd
Lijnzaad is het platte zaadje van de vlasplant. Lijnzaad werkt ontstekingsremmend en laxerend bij verstoppingen. Het bevat veel olie (ruw vet) en zorgt voor een mooie glanzende vacht. Lijnzaad bevat onverzadigde vetzuren en vetoplosbare vitaminen die een gunstige invloed hebben op de groei, het haarkleed en de conditie van paarden. Lijnzaad dient geëxtrudeerd (hittebehandeling) te worden alvorens het te voeren i.v.m. het giftige blauwzuur.
Lijnzaadschilfers
Lijnzaadschilfers zijn een restproduct van de lijnzaadoliewinning door middel van wringen. Lijnzaadschilfers ontstaan door persing en bevatten nog een beetje lijnzaadolie en veel vezels en eiwit.
Lijnzaadolie
Afkomstig uit zaden van olievlas. Lijnzaadolie bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en linoleenzuur en is zeer gezond. Daarnaast verbetert het de balans omega 3/6 vetzuren.
Luzernepellets
Luzerne in pellets wordt gemaakt op basis van gedroogde en gemalen pas geoogste luzerne.
Maïs
Een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen. Maïs lijkt qua voedingswaarde veel op tarwe. De kwaliteit van het zetmeel is echter duidelijk anders: maïszetmeel verteert veel minder snel dan zetmeel uit andere granen.
Maïs gebroken
Maïs in gebroken vorm. Door het breken komt het zetmeel vrij waardoor het beter verteerbaar is.
Maïsvlokken
Gevlokte vorm van maïs. Maïsvlokken zijn beter verteerbaar dan gebroken maïs, omdat de maïsvlok gestoomd is.
Maïsglutenpellets
Maisglutenfeed is het resultaat van de natte zetmeelwinning uit maïs en bestaat uit een combinatie van maïszemelen, maïskiemen, zetmeel en eiwit. Nadat de maïs is gezeefd, gereinigd en gebroken, wordt de maïs geweekt in warm water. Hierbij komt maïsweekwater vrij.
Oesterschelpen
Oesterschelpen zijn fijn gemalen schelpen van schaaldieren. Het wordt gevoederd aan pluimvee (legkippen). Het bevat veel calcium en mineralen, wat vooral nodig is voor de eierschaalvorming en een gezond beendergestel.
Spelt
Spelt bevat veel ruwe celstof en eiwit en heeft de laagste energiewaarde van alle granen. De waardevolle vezels van spelt stimuleren de darmwerking.
Sojaschroot
Sojaschroot is een restproduct uit de sojaoliewinning. Het is een zeer goede en meest gebruikte eiwitbron in de diervoeding.
Sojabonen getoast
Getoaste sojabonen hebben een hittebehandeling ondergaan waardoor de voedingstoffen beter beschikbaar kom
Soja olie
Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen. Sojaolie bevat verzadigde en onverzadigde vetzuren. Het is een zeer goede energiebron en zorgt voor een glanzend haarkleed.
Tarwe
Tarwe is een graansoort die hoofdzakelijk uit zetmeel bestaat, daarom is de energiewaarde hoog, maar bevat nauwelijks vezels.
Tarwe geplet
Tarwe in geplette vorm. Door het pletten komt het zetmeel vrij waardoor het beter verteerbaar is.
Voederkrijt
Een gemalen kalkgesteente, een natuurlijke bron van calcium.
Vlaskafpellets
Vlaskaf, ook wel bolkaf of lijnzaaddoppen, is een nevenproduct dat wordt verkregen bij het onthullen van lijnzaad en bestaat uit kafdeeltjes, stukjes lijnzaad en eventueel stengeldeeltjes. Vlaskaf is afkomstig van de vlasplant. Heeft een hoge structuurwaarde en werkt als eiwitvertrager bij teveel eiwit.
Vlaskaf gemelasseerd
Vlaskaf gemengd met bietmelasse. Wordt vooral gebruikt bij paarden.
Zoutblok
Een zoutblok kan voor paarden en runderen de behoefte aan zout dekken. Zout is een sterk elektrolyt die ervoor zorgt dat water beter in het lichaam opgenomen wordt door het dier.
Zonnepitten
Zonnebloempitten, ook wel zonnebloemzaad zijn de zaden van de zonnebloem. Ze hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Uit zonnebloempitten wordt door persing zonnebloemolie gewonnen. Er bestaan zwarte, gestreepte en witte zonnebloempitten. Wordt voornamelijk gebruikt bij pluimvee.